19 juni 2025
Online
Terugblik: ExpertSessie - Geometrisch Informatie Model (GIM)
Presentator: Marcel Kasteleijn - GIM Transfer
Tijdens deze online expertsessie presenteerde Marcel Kasteleijn een inspirerende visie op het Geometrisch InformatieModel (GIM) – een innovatieve benadering om ruimtelijke gegevens, objectinformatie en technische details integraal en schaalbaar te beheren en visualiseren.
De presentatie kan je onderaan dit artikel bekijken. Klik op onderstaande opname om de hele sessie terug te kijken.
Geometrisch Informatie Model
GIM is ontworpen om fragmentatie tussen sectoren als bouw, civiele techniek, GIS en assetmanagement te overbruggen. Waar traditionele processen vaak lijden onder versplinterde data, complexe uitwisselingsformaten en onoverzichtelijke bestanden, biedt het Geometrisch Informatie Model een eenduidig datamodel dat zowel nanometernauwkeurige chips als grootschalige infrastructuur binnen één systeem kan bevatten. Hierdoor ontstaat een schaalbaar model, waarin objecten op elk detailniveau (bijv. een kozijn of een afsluiter) te decomponeren en analyseren zijn.
De kracht van GIM ligt in de combinatie van database-benadering met geavanceerde visualisatietechnieken, waarbij datareductie essentieel is om performant te blijven op grote schaal. Het model ondersteunt niet alleen geometrie (vormen), maar biedt ook een tijdsdimensie: objecten kunnen een levensduur hebben, waardoor scenarioanalyses en planningsvraagstukken (zoals bij de NAVO-top of ondergrondse herinrichtingen) inzichtelijk worden. Dit maakt GIM bijzonder waardevol voor gemeenten, netbeheerders en ingenieursbureaus.
Een voorbeeldproject in Arnhem illustreerde hoe GIM ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de herinrichting van het Willemsplein of Spoorzone, integreert met bestaande objectdata (kabels, leidingen, bomen, gebouwen). Door datasets uit uiteenlopende bronnen – zoals 2D CAD-bestanden, GIS-data en 3D-scans – te koppelen, kunnen fouten vroegtijdig worden opgespoord (zoals een rioolbuis die boven het slootniveau uitkomt) en kunnen meerdere ontwerpvarianten worden beheerd en vergeleken.
GIM is daarbij geen vervanger van bestaande tools, maar een verbindende laag die interoperabiliteit stimuleert. Het systeem ondersteunt open standaarden als GeoJSON en glTF, maar gebruikt voor opslag een sterk gecomprimeerd binair formaat om dataschaalbaarheid te garanderen. Via API’s kunnen andere applicaties deze data benutten.
De sessie maakte duidelijk dat GIM niet alleen technisch haalbaar is, maar ook inspeelt op praktische behoeften: integrale samenwerking, versiebeheer, visualisatie op maat, en data-eigenaarschap. Gemeenten en netbeheerders reageren dan ook positief, vooral vanwege de verwachte tijds- en kwaliteitswinst in zowel ontwerp- als beheerprocessen. GIM biedt een krachtige stap richting échte, schaalbare Digital Twins.
Klik op onderstaande knop om de presentatie terug te kijken.